¡Esta es una revisión vieja del documento!


Empatia, compartir, col·laborar

Potser l'aspecte més destacable de l'evolució és la seva capacitat de generar la cooperació en un món competitiu. Per tant, podríem afegir “la cooperació natural” com un tercer principi fonamental de l'evolució juntament amb la mutació i la selecció natural.

El pingüino y el Leviatán de Yochaí Benkler

Aquest vídeo segur que us recorda a la pel•li Cadena de favores ja que es basa en la viralitat [contagi] de la col•laboració entre els humans. És molt bo per il•lustrar el concepte de “compassió” deslliurant-lo dels components de caritat o de pena al que acostuma a estar associat. Com és molt emotiu, paga la pena qüestionar-se què és el que commou per arribar a percebre aquest component que portem totes i tots larvat a dins…

I aquest és un fragment de la pel·li a la que he fet referència abans…

Aquest fragment mostra d’una manera vertiginosa la importància de la col•laboració i del treball en equip per assolir reptes extraordinaris.

En aquesta magnífica xerrada, en Randy Nelson [abans a Pixar i actualment director a Apple] descriu què és “col•laboració” [en contraposició a cooperar] i també sintetitzà les competències bàsiques que faciliten aquesta col•laboració. És un material molt interessant per reconèixer capacitats i actituds que ja són imprescindibles en els nous entorns laborals.

Bolunta és una agència per al voluntariat i les associacions de Bizkaia que presta servei a entitats socials i a persones que s’inicien en temes de voluntariat. Dins de la seva estupenda campanya de comunicació té aquest vídeo que, amb el títol “Participar para transformar”, centra la importància de la col•laboració per fer possible i efectiu el canvi.

El següent vídeo tracta de manera molt senzilla, gràfica i amena dels estudis d’en Rizzolatti i Sinigaglia sobre les neurones mirall [2006]. Aquests estudis abonen teories tan interessants com les de les bases biològiques de l’empatia i de la col•laboració en els essers humans.

Els mapes d’empatia són una eina utilitzada, en escenaris de disseny de productes y serveis, per analitzar les necessitats i les expectatives de diferents usuaris/clients. Particularment l’he utilitzat per elaborar carteres de serveis o per identificar els trets de qualitat de servei que ha d’impulsar un equip que s’orienti al seu usuari/client. En aquest vídeo es mostra de manera molt ràpida l’estructuració d’un mapa d’empatia.

Aquí no hi han paraules…

Joan Halifax, budista, treballa amb la gent que es troba a l'última etapa de la vida (a l'hospital o al corredor de la mort). Ens explica el que ha après sobre la compassió davant la mort i el fet de morir-se, i ens ofereix una percepció en profunditat de l'empatia.

Malgrat es valori tant ser sociable i extravertit, Susan Cain argumenta en aquesta conferència, com les persones introvertides brinden extraordinàries habilitats i talents al món, i per això se les hauria de motivar i reconèixer.

El columnista del New York Times David Brooks presenta nous coneixements sobre la naturalesa humana de les ciències cognitives, idees amb conseqüències molt importants per a l'economia, la política i per al nostre propi autoconeixement. En aquesta xerrada mostra com no hem de veure als éssers humans com individus separats que prenen decisions tan sols sobre la base de la seva consciència.

Brene Brown estudia la nostra capacitat de connectar, d'empatitzar, de pertinença, d'estimar. En aquesta xerrada comparteix la seva recerca, per comprendre a la humanitat i a sí mateixa.

Mira aquest vídeo i diguem si no necessitem totes i tots aquestes ulleres…

En aquesta xerrada, Tom Wujec, presenta el fet de compartir punts de vista, tenir un llenguatge comú i la capacitat de construir models que pugin fallar [prototipar i no cercar la perfecció des d’un principi] com unes de les claus dels bons equips de treball.

Aquest es el vídeo de presentació de Dreamfins, un projecte que cerca donar suport a les persones en aconseguir els seus somnis. Tan a les que no ho fan per manca de recursos com aquelles que no ho fan per por a fracassar. Una experiència que obre fronteres en tots els sentits!

/home/emklcom/public_html/wikis/cc_videos/es/data/attic/empatia.1358077223.txt.gz · Última modificación: 2013/01/13 14:56 (editor externo)
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0